Lepa Vida

Lepa Vida wijnen

 

Roman, Vilma, Irena, Matija, Iza, Vito; drie generaties die onze arbeidsethos combineren met ons vakmanschap en jarenlange ervaring in de wijngaarden, in de kelder, thuis en in elke fles van onze geweldige wijnen.

32.000 wijnstokken telen op 8 hectare land verspreid over 6 verschillende locaties. Met veel zorg en hard werken geven de wijnstokken ons druiven voor 6 verschillende wijnen die tot 30.000 flessen per jaar produceren.

Wij zijn Lepa Vida. Boetiekwijnmakerij van Vipava-vallei, Slovenië.

 

 

Lepa Vida Mi 

Dit is de wijn voor ons. Matija houdt van Malvazija en Irena houdt van Sauvignon. De cuvée van Malvazija en Sauvignon lag dus voor de hand. De uitdaging was hoe de verhouding te definiëren. Maar ook dit was gemakkelijk op te lossen: Matija is langer en drinkt meer dan Irena; vandaar dat er in Mi 70% Malvazija en 30% Sauvignon is.

In Mi proberen we de balans tot uitdrukking te brengen tussen Sauvignon, dat aromatisch is, maar licht en knapperig, en Malvazija, dat krachtiger en voller is door de volle rijpheid van de druiven.

De met elkaar verweven aroma's geven je hints van beide delen. Aan de ene kant exotisch fruit zoals mango en aan de andere kant bloemige aroma's en een vleugje kruiden. De smaak is ook een mix van de knapperigheid van Sauvignon en de volle body en rijkdom van Malvazija.

Mi is 100% gefermenteerd in roestvrij staal. Wanneer de gisting van Malvazija begint, is de gisting van Sauvignon bijna voorbij, dus we mengen de twee delen al tijdens de gisting van Malvazija.

 

Lepa Vida Pinot Grigio

Bij Lepa Vida vertegenwoordigt Sivi Pinot ongeveer 20% van alle wijnstokken. We zorgen goed voor Sivi Pinot, beginnend in de wijngaarden; het verlagen van de opbrengst door de "cordon speronato"-teelt, ervoor zorgen dat de bladeren slechts gedeeltelijk worden verwijderd om de frisse zuurgraad te behouden, en de druiven aan het begin van de oogst met de hand plukken.

Onze Sivi Pinot wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks en altijd gebotteld als een wijn van een enkele variëteit.

Heldere stro-gouden wijn, met aroma's van rijpe peer en een vleugje acaciabloesem, typisch voor de druivensoort (beter bekend als Pinot Gris of Pinot Grigio). Het heeft een goede intensiteit van rijp fruit en een soepele textuur, met aroma's van appel en honing, onderstreept door frisse zuren die een schone, droge afdronk geven.

 

Lepa Vida Malvasia

De Malvasia-druivenfamilie is volgens onderzoekers van oude oorsprong. Hoewel het historisch gezien overal in het Middellandse Zeegebied wordt verbouwd, is de Malvasia-druivenfamilie hoogstwaarschijnlijk afkomstig van het eiland Kreta in Griekenland, van een stad genaamd Monemvasia, dat vroeger een handelscentrum was voor Venetianen. Malvazija (sl.) of Malvasia Istriana (it.) is een van de variëteiten uit de Malvasia-familie. Het werd door de Venetianen naar de noordelijke Adriatische kusten gebracht, het bleef hier en kreeg de naam "Istriana" of "Istarska" naar het schiereiland Istrië (nu onderdeel van Kroatië en een deel van Slovenië; in het verleden deel van Italië)

Rijke goudkleurige wijn met een vleugje honing, gebakken appel en een vleugje gekonfijte schil op de neus. Het heeft veel appel- en citroenfruit en royale alcohol, maar wordt ondersteund door levendige zuren en minerale ondertonen, en heeft slechts een vleugje Malvazija's typische bittere amandelcomplexiteit in de afdronk.

Lepa Vida oOo

"Ik zou graag één wijn willen maken zoals mijn ouders dat deden toen ik een kind was", zei Roman in 2011. En dus deden we het.
Langdurig huidcontact is de technologie die wordt gebruikt bij het maken van rode wijn, waarbij de wijnmaker de kleur, tannines, mannoproteïnen en andere dingen die in druivenschillen voorkomen, wil extraheren. Bij gebruik op witte druiven geeft deze technologie indrukwekkende resultaten in kleurdiepte, wijnlichaam en persistentie.

Oranje getinte wijn, gemaakt door het sap langdurig in contact te laten met de druivenschillen, bijna als het maken van rode wijn. Dit is een mix van 90% Malvasia met 10% lokale Rebula, en het heeft een complexe pittige neus met aroma's van gedroogde abrikoos, kruiden en sinaasappelschil. Het is droog, vol en gestructureerd met een zoutig, hartig karakter waardoor het een wijn is om te eten.

 

Lepa Vida Vi

Met Vi wilden we ons respect uitspreken voor twee typische stijlen van Chardonnay - Chablis (Frankrijk) en Napa Valley (VS) chardonnays.

Chablis heeft de neiging minder eiken, mineraler en eleganter te zijn. Chardonnays uit de Napa-vallei daarentegen zijn vertegenwoordigers van de zogenaamde Nieuwe Wereld-stijl - met geroosterde tonen, vanille en kaneel. Elke regio ontwikkelde zijn eigen karakter van Chardonnay en elk van hen heeft zijn fans.

Voor ons is Vi ook om een andere reden bijzonder. De naam komt eigenlijk van onze kinderen, Vito en Iza (V + I) Zij zijn onze toekomst. Ze zijn ook onze trots en onze vreugde. Vandaar een ander label, Lepa Vida in goudkleuren.

Vi is een 100% op vat gefermenteerde Chardonnay. Het fermenteert deels in nieuwe vaten en deels in 1 jaar oude (gebruikte) vaten. De vaten zijn geselecteerd in samenwerking met de franse boutique kuiperij DAMY en zijn gemaakt van Allier eiken, medium geroosterd.

Lepa Vida Sauvignon

Bij Lepa Vida vertegenwoordigt Sauvignon ongeveer 15% van alle wijnstokken. Het is absoluut de wijn die de meeste aandacht vraagt en krijgt om ervoor te zorgen dat we het delicate aroma van de wijngaard in de fles weten te behouden. Het is ook altijd Irena's eerste keus.

Onze Sauvignon wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks en gebotteld als een wijn van één variëteit, maar je kunt hem ook vinden in onze vlaggenschip cuvee MI samen met Malvasia Istriana.

Deze hoek van Europa levert een aantal zeer onderscheidende stijlen van Sauvignon, heel anders dan de klassiekers van Frankrijk en de Nieuwe Wereld, maar desalniettemin geweldige voedselwijnen. Deze versie heeft uitnodigende aroma's van exotisch fruit en tonen van buxusblaadjes die typisch zijn voor de druif. Het is pittig en licht van smaak, met de kenmerkende knapperigheid van deze druif.

Lepa Vida Zelen

Zelén is een druivensoort die inheems is in de Vipava-vallei. Het wordt verbouwd op slechts 80 hectare in de Vipava-vallei en de schattingen zijn dat er slechts 200.000 flessen Zelén per jaar beschikbaar zijn. Een echt verborgen juweeltje van de Vipava-vallei.

Wat echter 100% waar is, is dat het aromatische karakter van Zelén-wijnen speciaal is - de aroma's zijn meestal groener, dichter bij kruidige dan fruitige tonen. Een ander feit is de lichte body in de mond, ook gebaseerd op een lager alcoholgehalte - 12 vol.% is het gebruikelijke maximum dat je van Zelén zou krijgen. 

Een paar jaar geleden hebben we Zelén-wijnstokken geplant bij Lepa Vida. Onze eerste Zelén werd gebotteld bij Lepa Vida in 2017 (oogst van 2016). Met slechts 2.000 flessen per jaar zal Zelén altijd iets speciaals voor ons zijn.

Lepa Vida Rose

Rosé wijn bij Lepa Vida is 100% gemaakt van rode druiven!

Het belangrijkste verschil tussen het maken van rode wijn en het maken van witte wijn zit in de duur van het contact met de huid. Bij de moderne productie van witte wijn is er geen of een zeer korte periode van contact met de huid, meestal bij lage temperatuur. Aan de andere kant is langdurig huidcontact de enige manier om rode wijnen hun dieprode kleur te geven.

Rosé wijn maken is in zekere zin dichter bij het maken van witte wijn. Om een zachte roze kleur te krijgen, moet de wijnmaker langdurig huidcontact vermijden of, zoals bij het maken van witte wijn, de druiven persen zonder enig huidcontact. Op deze manier zal de kleur die wordt gewonnen uit druiven met een zwarte schil variëren van bleke zalmnuances tot bijna paars.

Bij Lepa Vida wordt het grootste deel van Rosé gemaakt van snelgeperste cabernet sauvignon-druiven en kleinere delen van barbera en merlot, beide geperst na een kort (8-10 uur) huidcontact. De fermentatie en rijping van de wijn gebeurt in roestvrijstalen tanks.

Lepa Vida RV

De naam RV staat voor Roman en Vilma, Irena's vader en moeder, die in 1988 Lepa Vida-wijnmakerij begonnen. De naam werd eigenlijk gegeven door Matija - toen hij de vaten met dit mengsel vulde, wist hij niet wat hij op het vat moest schrijven, omdat het een nieuw experiment was, zonder een "naam". Dus de gemakkelijkste manier om te onthouden dat die drie vaten met rode wijn waren gevuld, was door op de vaten "RV" te schrijven (rdeče vino in het Sloveens staat voor "rode wijn"). Later realiseerden we ons dat de naamgeving perfect past bij onze andere namen - MI, VI en nu RV.

Rode wijn maken in de Vipava-vallei is een wat grotere uitdaging dan het maken van de witte wijn. De weersomstandigheden in september en oktober kunnen erg variëren. Het ene jaar kunnen we bijna een "Indian Summer" hebben, wat perfect is voor de rijping van late rassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon. En het volgende jaar zullen we 3-4 weken nat, regenachtig weer hebben dat de rijping zal vertragen en de zorgen van de wijnmakers zal vergroten. 

RV is een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon waar we onze vallei de kans geven om zijn karakter te tonen. De melange is medium-bodied, toont frisheid en fruitigheid in de mond, verrijkt met eikenhouttonen van 2 jaar in gebruikte Franse eikenhouten vaten.