Kogl

Slovenië ligt op het kruispunt van West- en Centraal-Europa - met Oostenrijk in het noorden, Italië in het westen, Hongarije in het oosten en Kroatië in het zuiden. Verscholen in de noordoostelijke hoek van Slovenië ligt Podravje, het grootste wijnbouwgebied van Slovenië. Het gebied maakte ooit deel uit van een oude zeebodem en de resulterende bodem zit vol met voedingsstoffen en mineralen waardoor ze ideaal zijn voor het verbouwen van wijndruiven.

Prlekija, het land tussen de rivieren Mura en Drava, is een kleurrijke wereld van terrasvormige wijngaarden, vredige valleien en gegroefde velden. Het is de thuisbasis van een volk dat van nature zowel rustig als vriendelijk is, geestig en trots, krachtig en wijs en open. Prlekija en zijn mensen.

Op Paaszondag in 1199 vond op deze locatie een grote veldslag plaats. De lokale bevolking - onder leiding van de patriottische Fredrik van Ptuj en met de hulp van de militaire Duitse Orde van het Kruis, verdedigde hun land tegen het plunderen en verbranden van de Hongaarse hordes op de plaats waar de Pesnica-stroom uitmondt in de Drava. Na die dag staat het gebied rond het slagveld simpelweg bekend als Velika Nedelja (MAGNA DOMINICA in het Latijn).

De boerderij Kogl ligt op een lichte helling boven Velika Nedelja. Het feit dat deze heuvel met wijngaarden was beplant, werd al in 1542 voor het eerst vermeld. Het landgoed was eigendom van de Orde van de Kruis tot de landhervorming van 1848. In 1860 beheerde een reeks rijke adellijke families het land. De prachtige hoeve op de top van het pand werd gebouwd in 1820.

Met behulp van zowel gerespecteerde traditie als de meest recente kennis bewaren we de wijsheid van de eeuwen in onze kelders. De magie van de kelderruimte leidt ons naar de passie van creativiteit en de rust van reflectie. Een troost voor lichaam en geest.

 

 

Kogl Sauvignon blanc 2020

SAUVIGNON BLANC voelt zich thuis in koele klimaten. Sommige wereldberoemde specialisten zeggen dat Prlekija Sauvignon Blancs kan produceren die kunnen wedijveren met de beste ter wereld. Een potentieel dat vaak wordt bereikt.

 

De Mea Culpa - Sauvignon Blanc heeft een zachte citroengele kleur met groene tinten en vertoont veel CO2 bubbels. Naast de representatieve groene tonen van vlierbloesem, brandnetel en tomatenbladeren, krijgen we ook enkele tonen van rijp wit en geel fruit. Het is ook erg pittig. Een uitbundige, zeer open stijl van Sauvignon Blanc. In de mond wordt het iets ingetogener, eleganter en lichter, hoewel het karakter nog intenser is dan in de neus. Het blijft op het gehemelte en beweegt niet. Een Sauvignon Blanc met karakter.

Door zijn expressiviteit past hij goed bij iets intensere en aromatischere gerechten die pittig, plantaardig, hartig zijn. Asperges, tomaat en groene paprika zijn slechts enkele hints voor de ingrediënten van complementaire gerechten. De wijn kan ook zelfvoorzienend zijn, vooral tijdens warme zomeravonden op het terras.

 

Kogl Riesling 2020

Kogl Chardonnay 2020

 

CHARDONNAY is een kosmopoliet. Het geeft goede resultaten in elk klimaat: koud, matig of warm. In goede handen levert het onderscheidende wijnen met karakter op.

 

De Mea Culpa - Chardonnay heeft een delicate citroengele kleur. De neus is typisch ingetogen, vrij fruitig, fris en sappig. Het doet denken aan kweepeer, limoenen en sinaasappels. Het is een droge wijn met wat structuur, rijkdom en veel levendige zuren. Het heeft een lange afdronk met overheersende kruidige tonen.

Het gaat goed samen met voedsel dat iets meer intensiteit vertoont, hoewel niet te veel. Het is een uitstekende wijnkeuze voor elke dag als je een wijn wilt met wat persoonlijkheid en smaak.

 

Kogl Pinot Grigio 2020

 

PINOT GRIS produceert vaak wijnen met meer body. In Prlekija krijgt het meestal een pittige complexiteit en een meerlagig aromatisch profiel.

 

De Mea Culpa - Pinot Gris is zacht citroengeel gekleurd met gouden tinten en een vleugje roze. De neus is uitgesproken, rijp, sappig en doet denken aan rijpe gele appels. Het mondgevoel is intens en krachtig. Frisheid, frisse zuren en een vollere body zorgen voor een gevoel van balans. In de mond is het karakter rijp, sappig en doet denken aan peren, sinaasappels, citroenen en een vleugje peper. Het heeft een langere, warmere en kruidige afdronk.

Door zijn intensiteit past hij goed bij iets rijkere, maar niet te rijke gerechten.

 

Kogl Muscat 2020

Kogl Pinot & Pinot 2020

Kogl Riesling & Riesling 2020

Kogl Ranina 2020

 

RANINA (Bouvier) is vrijwel zeker een Sloveense autochtone druivensoort, die zijn oorsprong vindt in de regio Radgona. Het is vrij zeldzaam en het Sloveense synoniem "Ranina" betekent vroege rijping.

 

De Mea Culpa - Ranina koestert zich in een zachte citroen-goudgele kleur. Het aroma is verlegen, meer bloemig dan fruitig, jeugdig en gereserveerd. De zuurgraad is minder uitgesproken in vergelijking met de rest van het Mea Culpa-assortiment, maar nog steeds aanwezig en evenwichtig. De textuur is licht olieachtig, het karakter doet denken aan citroenen en sinaasappels. Het zorgt voor jeugdige, frisse, zachte sensaties.

Het past goed bij koude en warme gerechten die niet te vet zijn en een minder intens karakter hebben. Aperitief? Waarom niet. Voor liefhebbers van afwijkende wijnen en afwijkende smaken.

 

Kogl Magna Dominica Albus 2020

 

Het landgoed van Kogl is gevestigd in een dorp genaamd Velika Nedelja - letterlijk "Grote Zondag" - of Magna Dominica in het Latijn.

 

Albus betekent wit in het Latijn. De MAGNA DOMINICA - ALBUS is een blend van Riesling, Yellow Muscat en Auxerrois. In tegenstelling tot de rest van de witte wijnen, die op roestvrij staal gerijpt zijn, rijpt Magna Dominica in traditionele houten vaten en komt pas na een jaar rijping vrij. De kleur is minder intens citroengeel en er zijn nog enkele CO2-bellen bewaard gebleven. De neus geeft rijpheid en klasse aan. De frisheid wordt bewaard in levendige bloemige en fruitige tonen. Het is droog, licht zacht met een matige zuurgraad en met een vollere body dan de rest van het Kogl-assortiment.

Rijkdom en rijpheid plaatsen de Magna Dominica in de stijl van wijnen die vragen om iets rijker voedsel, zoals pasta. Het past ook goed bij wit vlees, vis of een uitgebreide zondagse lunch.

 

Kogl Primus Inter Pares 2020

 

PRIMUS INTER PARES - eerste onder gelijken in het Latijn - is een jonge wijn, de eerste batch van de laatste vintage van de Kogl-wijnmakerij.

 

De weersomstandigheden van het jaar hadden gunstige omstandigheden gecreëerd voor de genereuze groei van de wijnstok, wat de wijnmaker geruststelde. Zomer en herfst lopen naadloos in elkaar over, waardoor de druiven vroeg kunnen rijpen. Het grootste deel van de oogst vond plaats in september. 

PRIMUS INTER PARES is een cuveé (Muscat Ottonel, Kerner, Chardonnay), die zich presenteert als levendig, speels, vrolijk, jeugdig en uitgesproken fris. Het is de voorbode van een buitengewone vintage en een voorouder van de waarschijnlijk weelderige wijnen die zullen volgen.

 

Kogl Pinot Noir Rubellus 2021

 

Roséwijnen zijn al geruime tijd een hoofdbestanddeel van het landgoed Kogl. De laatste tijd zijn ze erg populair geworden in Slovenië en in het buitenland.

 

PINOT NOIR - RUBELLUS vertoont een zachte robijnrode kleur. De neus is opvallend fruitig en jeugdig, die doet denken aan rood fruit, frambozen en aardbeien. Een off-dry smaak geeft het wat charme. Nuances van rood fruit worden vergezeld door een zoetere karamel-vanille-noot. Een deel van deze wijn heeft gerijpt in eikenhouten vaten.

Een moderne, modieuze stijl die geschikt is voor een breder publiek en een breed scala aan smaakpapillen. Ideaal voor zomerdagen, barbecues en voor jong van hart. De kleur is heel verleidelijk...

 

Kogl Magna Dominica Ruber 2018

 

Van onze Magna Dominica-lijn vertegenwoordigt de Ruber (rood) een mix van Pinot Noir en Syrah. Pinot Noir draagt rood fruit en elegantie bij, terwijl Syrah kruiden en structuur toevoegt.

 

De Magna Dominica Ruber heeft een schitterende medium diepe robijnrode kleur. Het aroma bestaat uit een mix van fijne exotische kruiden, geroosterde tonen, rood fruit, peper, karamel en grafiet. Het is droog in de mond, met een vleugje aangenaam aangrijpende tannines, en heeft een evenwichtige zuurgraad. Het is een medium-bodied wijn met fijn geïntegreerde eiken tonen. De lengte is gemiddeld. De Ruber is nu benaderbaar, maar zal profiteren van 3-5 jaar keldering.

Passend eten? Een pittige steak zou het goed doen.